Zonguldak – Kilimli Değer Kaybı Avukatı
Zonguldak – Kilimli araç değer kaybı avukatı, trafik kazaları sonrasında meydana gelen araç değer kaybı tazminatlarında uzmanlaşmış avukata denir. Bir trafik kazası sonrası aracınızın piyasa değeri düşebilir ve bu durumda oluşan maddi zararın karşılanması için hukuki yollara başvurmanız gerekebilir. İşte bu noktada, Zonguldak – Kilimli ‘da faaliyet gösteren araç değer kaybı avukatları devreye girer. Zonguldak – Kilimli ‘da araç değer kaybı tazminatı almak için uzman bir avukata başvurmanız önemlidir. Bu süreçte avukatınız:
- Araç Değer Kaybını Hesaplar: Kazanın ardından aracınızın piyasa değerinde meydana gelen düşüşü profesyonel bir şekilde hesaplar.
- Sigorta Şirketine Başvuru: Sigorta şirketi ile tazminat konusunda müzakereler yapar ve sizin adınıza en yüksek tazminatı almaya çalışır.
- Tahkim ve Dava Süreci: Anlaşma sağlanamaması durumunda dava açarak haklarınızı savunur ve tazminatınızı almanız için gerekli adımları atar.
Değer kaybı trafik kazası neticesin hasar almış bir aracın trafik kazası öncesi hali ile hasar almış durumu arasında oluşan kıymet farkı olarak tanımlanabilir. Hasarlı trafik kazası neticesinde onarım gören araç için hasar dosyası açılmış olacak ve bu sebeple araç hasarlı araç kategorisine girecektir. Bu durumun tabii sonucu olarak artık hasarsız araçlar yanında daha az tercih edilir olarak veya hasarsız araçların yanında kıymeti düşmüş olacaktır. Bu durumda zarara uğramış olan araç sahibi azalan kıymet farkını değer kaybı adı altında talep edebilecektir.
Değer kaybı talepleri varsa öncelikle karşı tarafın sigortasından talep edilmelidir. Değer kaybı talepleri ile birlikte yine varsa hasar kaybı talebi, durum ve şartların oluşması halinde ikame araç ücreti gibi taleplerin de ileri sürülebilmesi mümkündür. Değer kaybı taleplerinde için hak kaybına uğramamak Zonguldak – Kilimli ilinde alanında uzman olan avukatlardan yardım almak zararınızın en kısa sürede ve en iyi şekilde giderilmesi için faydalı olacaktır. Zonguldak – Kilimli araç değer kaybı avukatı hukuki hizmet almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Zonguldak – Kilimli Araç Değer Kaybı Kime Denir?
Zonguldak – Kilimli araç değer kaybı avukatı, Zonguldak – Kilimli il ve ilçelerinde değer kaybı davalarına bakan avukata denir. İkinci el piyasasında hasarsız araçların ilk tercih olduğu bilinen bir gerçektir. Hasarsız araçlardan sonra kısmen hasarı az olanlar ve kişilerin ekonomik durumlarına göre hasarı daha fazla olan araçlar tercih edilmektedir. Hasarın artmasına göre aracın pek tabii olarak piyasadaki tercih edilirliği ve değeri düğmektedir. Meydana gelen kaza neticesinde oluşan hasar sebebiyle araçta meydana gelen değer azalması kazada kusurlu olan taraftan kusuru oranında talep edilebilir.
Zonguldak – Kilimli araç değer kaybı avukatı değer kaybı talebinde tüm sürecin takibini yapacak ve zararınızın giderilmesi ve sürecin hızlanması için gerekli takibi yapacaktır. Trafik kazalarında kusur durumu değer kaybı için önemli bir etkendir. Değer kaybı taleplerinde kusur durumuna göre zarar hesaplanarak ödeme yapılır. Ancak kimi durumlarda tutanağın yanlış tutulması sebebi ile kusur durumu hatalı olarak belirtilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda süresi içerisinde gerekli başvuruları yapmamak hak kaybına uğramanıza neden olabilir. Yanlış tutulan tutanak sebebi ile almanız gerekenden daha az değer kaybı bedeli alabilirsiniz veya hatalı tutanak sebebi ile değer kaybını siz ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda Zonguldak – Kilimli değer kaybı avukatından kusur durumunun düzeltilmesi ve değer kaybı işlemleri için destek alabilirsiniz.
Zonguldak – Kilimli Araç Değer Kaybı Avukatı Neler Yapar?
Değer kaybı zararın karşılanması için gerekli kurumlara süresi içerisinde başvurmak ve kurumlarca talep edilen belgelerin teslim edilmesi gerekir. Belgelerin eksik olması veya başvuruda eksiklik olması durumunda hak kayıpları yaşanmakta veya zararın tazmini süreci uzun sürmektedir. Bu gibi durumlarda süreci hızlandırmak ve hak kayıplarını önlemek adına alanında uzman avukatlar görev yapmaktadır. Değer kaybı talepleri için “Zonguldak – Kilimli Değer Kaybı Avukatı” gerekli işlemleri yapar ve değer kaybı sürecini yönetir. Bu süreçte;
- Trafik kazası sonrası aracın onarım belgelerini, eksper raporunu, kaza tespit tutanağı gibi başvuru için gerekli olan belgeleri müvekkilden temin eder. Eksik belgeler varsa bunları tamamlar.
- Hasar dosyası kapsamında tüm evrakları inceleyerek gerekli değer kaybı başvurusunu yapar.
- Başvuru ile birlikte başvuru sürecini yönetir eksiklikleri tamamlar, gerekli itirazları yapar.
- Değer kaybı kararı verilmesi ile birlikte kararı gerekli olması durumunda icra marifetiyle tahsil eder.
Değer Kaybı Başvurusunda Hangi Evraklar İstenir?
Değer kaybı başvurularında gerekli incelemelerin yapılabilmesi ve sürecin hızlanması için bazı evraklar talep edilir. Zonguldak – Kilimli araç değer kaybı avukatı olarak bu evrakları sizler adına toplayıp başvurunuzu yapmaktayız. Evrakların başvuru ile birlikte sunulması kararın verilmesi süresini etkiler. Bu sebeple evrakların süresinde ve eksiksiz verilmesi önemlidir. Değer kaybı başvuruları için talep edilen evraklara bakacak olursak;
- Trafik Kaza Tespit Tutanağı
- Mağdur Araca Ait Ruhsat
- Kaza yerine ve hasar almış araca ait fotoğraflar
- Maddi hasara ilişkin alınmış Ekspertiz raporu
- Değer Kaybı talebini belirtir dilekçe
- Değer Kaybı bedelinin ödeneceği banka /iban bilgisi
- Varsa kusurlu araca ait sigorta /kasko poliçesi(ihtiyari)
- Aracın onarım faturası (İhtiyari)
- Hasar görmüş aracın önceki kazalarını belirtir sorgu (Talep edilmesi halinde)
Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Değer kaybı talepleri için kusurlu aracın sigorta şirketine, aracın sürücüsüne ve aracın sahibine başvurulabilir. Uygulamada en çok tercih edilen kusurlu aracın sigorta şirketine başvurulmasıdır. Değer kaybı başvuruları için başvuru yolları;
- Sigorta Tahkim Kurulu’na başvuru: Değer kaybı başvuruları için öncelikle sigorta şirketine başvurma şartı bulunur. Sigorta şirketine yapılacak başvuru ile birlikte gerekli evraklar teslim edilerek ödeme yapılması talep edilebilir. Yapılan başvuru sonrasında 15 gün sigorta şirketinin cevap vermesi beklenir. 15 günlük süre içerisinde sigorta şirketinin ödeme yapmaması veya yeterli ödeme yapmaması durumunda Sigorta Tahkim Kurumuna başvurulur. Sigorta tahkim kurumu değer kaybı davasına göre daha kısa bir yargılama süreci ile tamamlanması sebebi ile tercih edilmektedir. Sigorta Tahkim Kurumuna başvuru formu, gerekli evraklar ile başvurmak ve başvuru ücretinin ödenmesi başvurunun kabul edilmesi için gereklidir. Sigorta Tahkim Kurulu’na yapılacak başvurunun Zonguldak – Kilimli değer kaybı avukatı ile yapılması hak kayıplarının yaşanmasını engelleyecektir.
- Değer Kaybı Davası: Araç değer kaybı için bir diğer başvuru yolu değer kaybı davasıdır. Dava yolu ile aracın sahibinden, sürücünden, sigorta şirketinden değer kaybı talep edilebilir. Sigorta şirketinin taraf gösterileceği durumlarda önceden şirkete başvurmuş olmak ve 15 gün bekleme gereklidir. Ayrıca sigorta şirketinin taraf gösterildiği değer kaybı davaları Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılmalıdır. Bu davalarda öncelikle arabuluculuğa başvuru zorunludur. Arabuluculuk sürecinden yanıt alınmaması durumunda değer kaybı davası açılabilir. Dava sigorta şirketi olmadan araç sürücüsüne veya sahibine yöneltilecekse görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Araç değer kaybı davası kazanın meydana geldiği yerde veya zarara uğrayan araç sahibinin yerleşim yerinde açılabilir. Hasarlı kaza sebebiyle zaten zarara uğramış kişilerin değer kaybı davalarında da zarara uğramaması için Zonguldak – Kilimli değer kaybı avukatı ile işbirliği içerisinde dava açılmasını tavsiye ederiz.
Araç Değer Kaybı Neye Göre Hesaplanır?
Değer kaybı hesaplamalarının yapılmasında çeşitli etkenler bulunur. Bu etkenler dikkate alınarak aracın kaza öncesi piyasa değeri ile kaza sonra sonrası piyasa değeri arasındaki fark belirlenir ve değer kaybı tazminatı belirtilir. Zonguldak – Kilimli araç değer kaybı avukatı olarak adınıza hesaplama yapmaktayız. Hesaplamalarda genel olarak dikkate alınan hususlar şu şekildedir;
- Mağdur araç marka ve modeli,
- Mağdur aracın yaşı,
- Mağdur aracın hasar geçmişi,
- Mağdur aracın kilometresi,
- Mağdur aracın kaza öncesi ve sonrası piyasa değeri,
- Aracın geçmiş hasar durumu,
- Onarımın yetkili serviste yapılıp yapılmadığı,
- Kullanılan yedek parça türü
Zonguldak – Kilimli Araç Değer Kaybı Avukatı Yargıtay Kararları
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 31.05.2017 T., 2016/13288 E. 2017/6136 K. Sayılı Karar;
“Dairemizce değer kaybının belirlenmesi hususunda aracın kaza tarihindeki hasar görmemiş piyasa değeri ile onarılmış haldeki piyasa değeri arasındaki fark kriteri esas alınmaktadır. Hükme esas alınan raporda bu kritere göre hesaplama yapılmadığı anlaşılmakla, dosyadaki fotoğraflar, kaza tespit tutanağı ve tüm belgeler incelenerek, aracın modeli, yaşı, hasarın ağırlığı, boyanmış olan yerler ve hasarlı bölgelerin özelliği nazara alınıp, aracın kaza öncesi ikinci el piyasa rayiç değeri ile tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farkın değer kaybını göstereceği ilkesine göre değer kaybının tespiti için yeniden rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.”
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 12.11.2015 T. 2015/3758 E. 2015/12003 K. Sayılı kararı; “Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde, özellikle oluşa uygun olarak düzenlenen uzman bilirkişi raporunda belirtilen kusur oranının hükme esas alınmasında bir usulsüzlük bulunmamasına, ıslah dilekçesinde ve 4.11.2013 tarihli açıklama dilekçesinde faiz talebinin bulunmasına, değer kaybı tazminatının gerçek zarar kapsamında ve ZMSS teminatı içinde olmasına, davalı E…Sigorta A.Ş’nin, davalı tarafa ait aracın hem ZMSS hem kasko (İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası -İMMS) şirketi olmasına, kasko poliçesinin kaza tarihini kapsamasına, ZMSS limiti dışında kalan tazminattan, davalı sigortacının İMSS limiti ile sorumlu bulunmasına, dava dilekçesinde 15.014 TL hasar bedelinin talep edilmesine göre davalı sigorta şirketi vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Dava, trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir. Davacı vekili, dava dilekçesinde müvekkiline ait araçta meydana gelen 15.014 TL hasar bedeli, bilirkişice belirlenecek değer kaybı ve aracın kullanılmadığı süre için 2.000 TL kazanç kaybının tahsilini talep etmiş; hasar bedeli ile değer kaybının tüm davalılardan, kazanç kaybının sigortacı dışındaki diğer davalılardan tazminini istemiştir. 7.6.2012 tarihli açıklama dilekçesinde dava dilekçesine uygun olarak değer kaybının bilirkişi tarafından belirlenmesini talep etmiştir. Davacının diğer vekili tarafından verilen 4.11.2013 tarihli açıklama dilekçesinde ise, dava dilekçesinde kazanç kaybı istenmediği, şimdilik 2.000 TL’nın değer kaybı olarak talep edildiği, hasarın tüm davalılardan kaza tarihinden işleyecek faiziyle, değer kaybının sigorta şirketi hariç diğer davalılardan kaza tarihinden işleyecek faiziyle tahsilinin istendiği belirtilmiş; 9.9.2014 tarihli ıslah dilekçesinde değer kaybı tazminatı 4.800 TL daha artırılarak toplam 6.800 TL’nın tazmini istenmiştir.
Mahkemece, 4.11.2013 tarihli açıklama dilekçesi ve ıslah dilekçesine göre 15.014 TL hasar, 6.800 TL değer kaybı yönünden (davalı sigortacı dava tarihinden, diğer davalılar kaza tarihinden işleyecek faizle sorumlu olmak üzere) dava kabul edilmiştir.
Dava dilekçesinde sebebi de açıklanarak açıkça 2.000 TL kazanç kaybı talep edilmiş; 7.6.2012 tarihli dilekçe ile de bu husus doğrulanmıştır. 2.000 TL’nın değer kaybı olduğu belirtilmemiş; aksine değer kaybının bilirkişi tarafından tespiti istenmiştir.
Bu durumda mahkemece, dava dilekçesinde talep edilen 2.000 TL kazanç kaybı hususunda olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi, ayrıca değer kaybı yönünden dava dilekçesinde miktar belirtilmediğinden sadece ıslahla talep edilen 4.800 TL değer kaybı tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu gibi hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
3-Davacı vekili, 4.11.2013 tarihli dilekçesinde 15.014 TL hasar bedelinin tüm davalılardan, değer kaybının sigorta şirketi dışındaki diğer davalılardan tahsilini istemiştir. İlgili davacı vekilinden sigorta şirketine yönelik bu beyanının bu konudaki talebinin takipsiz bırakılması mı, davayı geri alma mı (vazgeçme), feragat mı olduğu hususunda açıklama yapması istenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu gibi bu husus açıklattırılmadan davalı sigortacının değer kaybı tazminatından sorumlu tutulması da doğru değildir.”