Antalya – Serik Değer Kaybı Avukatı
Antalya – Serik araç değer kaybı avukatı, Antalya – Serik ilinde değer kaybı dosyalarına bakan avukata denir. Antalya – Serik ‘da araç değer kaybı ile ilgili bir avukat arıyorsanız, bu tür davalara odaklanan bir trafik hukuku veya sigorta hukuku avukatına başvurmanız uygun olur. Araç değer kaybı, bir trafik kazası sonrasında aracın ikinci el piyasa değerinin düşmesi durumunda ortaya çıkar ve bu kaybın tazmini için hukuki yollara başvurulabilir.
Antalya – Serik ‘da bu tür davalarda deneyimli avukatlar, sigorta şirketleriyle yapılan anlaşmazlıkların çözümünde yardımcı olabilir ve hak ettiğiniz tazminatı almanıza yardımcı olabilir. Özellikle trafik kazalarında uzmanlaşmış avukatlar, araç değer kaybı hesaplaması ve dava sürecinde sizi en iyi şekilde yönlendirebilir. İnternette yerel barolar veya avukat rehberlerinden uygun bir avukat bulabilir, ayrıca avukatın daha önce benzer davalarla ilgili tecrübelerini ve müşteri yorumlarını da araştırabilirsiniz.
Bir araçta kaza vb. sebeplerle hasar meydana gelmesi halinde araç üzerinde değer kaybı oluşur. Ancak her hasar değer kaybına yol açmamaktadır. Araç üzerinde meydana gelen hasarın ardından gerek değer kaybının incelenmesi gerekse değer kaybının düşük bir oranda tutulması için bazı çalışmalar ve incelemeler yapılmalıdır. Araç değer kaybının incelenmesi ve gerekli usul ve esaslara dikkat edilmesi için bir avukatın yardımının alınması gerekmektedir.
Antalya – Serik Araç Değer Kaybı Avukatı Kime Denir?
“Antalya – Serik araç değer kaybı avukatı” Antalya – Serik ‘da faaliyet gösteren ve trafik kazaları sonucu araç değer kaybı davalarına odaklanan bir avukatı ifade eder. Araç değer kaybı avukatı, bir trafik kazası sonrasında aracınızın ikinci el piyasa değerinde meydana gelen düşüş nedeniyle oluşan maddi zararın tazmini için hukuki destek sağlar. Bu avukatlar genellikle trafik hukuku, sigorta hukuku ve tazminat hukuku konularında uzmanlaşmıştır.
Araç değer kaybı avukatları şu alanlarda yardımcı olabilir:
- Değer Kaybı Hesaplaması: Kaza sonrası aracın değer kaybını hesaplayarak, ne kadar tazminat talep edilmesi gerektiğini belirler.
- Sigorta Şirketi ile Müzakere: Sigorta şirketleri ile değer kaybı tazminatı konusunda müzakereler yapar.
- Dava Süreci: Sigorta şirketi ile anlaşma sağlanamadığı durumlarda, mahkemede dava açarak tazminat talep eder.
Antalya – Serik araç değer kaybı avukatı, kazazedelerin haklarını korumak ve maddi kayıplarını en aza indirmek için çalışırlar. Bir aracın kazaya karışması halinde, kazadan önceki aracın piyasa fiyatı ile kazadan sonraki aracın piyasa fiyatı arasındaki farka değer kaybı denir. Ancak bu piyasa fiyatları ikinci el piyasa fiyatlarıdır. Ancak değer kaybı hesaplanırken kişinin aracı satma isteğinin olup olmadığı incelenmez. Araç değer kaybında hangi tarafların sorumlu olduğu, nasıl bir hesaplama yapılacağına dair süreç araç değer kaybı alanında uzman bir avukat tarafından yürütülmelidir. Antalya – Serik ilinde yer alan tüm ilçelerde araç değer kaybı avukatı olarak hizmet vermekteyiz.
Araç Değer Kaybı Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?
Antalya – Serik araç değer kaybı avukatı olarak sizler adına vekaleten değer kaybı başvurusu yapıyoruz. Araç değer kaybı; bir trafik kazası neticesinde araçta meydana gelen bir hasar ve hasar neticesinde aracın tamir edilmesi nedeniyle aracın piyasa değerinin düşmesidir. Aracın değer kaybı öncesindeki piyasa değeri ile kaza sonrasındaki piyasa değeri arasındaki fark aracın değer kaybını ifade eder. Araç için oluşan bu değer kayıpları, maddi hasarlar, onarımlar, tamiratlar ve diğerleri tramer adı verilen sistem üzerine kayıt edilir. Yani tramer kaydı aracın kaza ve hasar geçmişleri ile sigorta bilgilerinin kayıt altına alındığı sistemdir.
Aracın değer kaybı başvurusu üç şekilde yapılır. Bunlar sigorta tahkim komisyonu, icra takibi, asliye ticaret mahkemesinde dava açmak şeklinde sıralanabilir. Ancak aralarındaki en pratik yol sigorta tahkim komisyonuna yapılacak başvurudur. Nitekim tahkim komisyonu 4-5 ay içerisinde başvuruyu sonuçlandırmaktadır. Araç değer kaybı başvurusu için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Aracın kaza yaptığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde başvuru yapılmalıdır. (Ancak karşı tarafın kimliği bilinmediği takdirde bu süre geçerli değildir.)
- Aracın yaptığı kazada yalnızca sürücü değil karşı tarafın da kusuru bulunmalıdır. (Karşı tarafın kusur oranı ise bu süreçte önemli değildir.)
- Aracın yaşı en fazla 36 olmalıdır. (Yani aracın trafiğe çıkış tarihi 2024 yılı için 1988 olmalıdır.)
- Kazaya karışan araçta işlem gören parçalar, daha öncesinde hiç işlem görmemiş olmalıdır.
- Kazaya karışan araçtaki hasar onarılmayacak düzeyde olmamalıdır. (Aksi takdirde araç perte çıkmış sayılır.)
- Aracın kaç kilometrede olduğu fark etmeksizin başvuru yapılabilir. (2021 yılı değişiklikleri ile)
Antalya – Serik Araç Değer Kaybı Avukatının Dikkat Etmesi Gerekenler
Araç değer kaybı başvurusu yapılırken bir avukatın dikkat etmesi gereken en önemli husus yukarıda yer alan şartları taşıyıp taşımadığının incelenmesidir. Araç değer kaybı avukatı Sigorta Tahkim Komisyonu’na, yetkili Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne ve icra takibi yolu ile icra müdürlüklerine başvurabilir. Sigorta tahkim komisyonunun vermiş olduğu karar mahkeme ilamı (kararı) niteliğinde olduğundan, karar neticesinde avukat tarafından ilamlı icra takibi yapılabilir.
Araç değer kaybı avukatının dikkat etmesi gereken diğer bir husus da sigorta tahkim komisyonunun vermiş olduğu kesin kararlardır. Nitekim en fazla 5.000 TL olan uyuşmazlıklarda verilen kararlar kesindir. 5.000 TL ve üzeri uyuşmazlıklarda ise Hakem Heyeti’ne itiraz edilebilir. Araç değer kaybı avukatının, hesaplama yaparken dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Aracın markası,
- Aracın modeli,
- Aracın üretim yılı,
- Aracın trafiğe ilk çıktığı tarih,
- Aracın kaç kilometrede olduğu, (Kaza anındaki),
- Aracın muadili olan araçların piyasa fiyatı (Kaza anındaki),
- Aracın hasar geçmişi,
- Araçtaki hasarın niteliği,
- Araçta boyanan parçaların var olup olmadığı,
- Araçta değişen parçaların var olup olmadığı.
Antalya – Serik Araç Değer Kaybı Avukatı Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Antalya – Serik araç değer kaybı avukatı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi alanında uzman bir avukatın desteğinin alınmasıdır. Çünkü bir avukatın alanında uzmanlaşmış olması süreci daha hızlı ve pratik bir şekilde yürütmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte avukatın deneyim sahibi olması önem arz etmektedir. Zira hukuk çok büyük bir alan olup avukatın deneyimleri ile bu alanı öğrenmesi, bir durumu somut olaylara uyarlaması gerekmektedir.
Avukatın aynı zamanda iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Çünkü bir avukatın müvekkiline dosyanın tamamını sade ve müvekkilin anlayacağı şekilde anlatması gerekir. Aynı zamanda ikna kabiliyeti gelişmiş olmalı, jest ve mimiklerini orantılı kullanmalıdır. Bir avukat seçilirken dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur da avukatın kendine olan güveni yani özgüveninin olmasıdır. Zira iyi ve alanında uzman bir avukat seçmek dosyanızı verdiğinizde gözünüzün arkanızda kalmayacağı anlamına gelir.
Antalya – Serik Araç Değer Kaybı Avukatı Ücreti
Türkiye Barolar Birliği, bir avukatın asgari alması gereken ücreti her yıl tavsiye olarak yayınlar. Avukatlık asgari ücret tarifesi adını alan bu tavsiye kararlar dikkate alınarak da avukatlık ücreti belirlenebilir, avukatın kendisi de bir değer belirleyebilir. Avukatlık ücreti il bazında da değişiklik gösterebilir nitekim avukatın bir dosya üzerinde yaptığı masraflar da ilden ile değişiklik göstermektedir. Bu nedenle avukatla bir ücret sözleşmesi yapılması, işe başlamadan önce avukatla ücret noktasında konuşulması önemlidir.
Araç değer kaybı hem sigorta hem de hukuk alanında yer alan bir konudur. Bu nedenle alanında uzman bir avukatın desteğinin alınması önemlidir. Genel olarak işe başlarken avukat belirli bir ücret alır. Bunun yanı sıra dava değeri araç üzerinden %10-20 arasında bir değer de talep edilebilir. Son olarak avukat doğrudan bir meblağ söyleyerek de avukatlık ücretini belirleyebilir. Önemli olan husus iki tarafın da ücret konusunda anlaşması gerektiğidir.
Antalya – Serik Araç Değer Kaybı Hakkında Mahkeme Kararları
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/9088 E. 2022/9432 K. 27.6.2022 Tarihli Kararı
“Açıklanan nedenlerle; dava dilekçesinde davalı …’dan talep edilmeyen araç değer kaybı zararının, ıslah dilekçesiyle bu davalıdan talep edilmesinin mümkün olmadığı; bu yöndeki kararın, dava dilekçesindeki talebin aşılması mahiyetinde ve ıslah müessesine ilişkin yasal düzenlemelere aykırı olacağı gözetilerek, davacının davalı …’ya yönelik araç değer kaybı zararına ilişkin talebinin reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle, davalı …’nın araç değer kaybı bedelinden sorumlu tutulması da doğru olmamıştır.”
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/8923 E. 2016/7946 K. 19.09.2016 Tarihli Kararı
“Bu durumda mahkemece, rapor düzenleyen bilirkişiden ek rapor alınması; ya da araç değer kaybı ve kazanç kaybı konusunda hesap yapmaya ehil, İTÜ veya Karayolları Genel Müdürlüğü Fen Heyeti gibi kurum veya kuruluşlardan seçilecek hasar konularında uzman bilirkişi(makine mühendisi) veya bilirkişi kurulundan tüm dosya kapsamına göre; davacı aracının modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kilometresi, önceki hasarları vs. gibi hususlar gözönünde bulundurularak kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki 2. el piyasa rayiç değeri (hasarsız haliyle) ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki haline göre serbest piyasadaki 2. el piyasa değeri arasındaki farkın ne olacağı (aradaki farkın değer kaybı olarak kabul edilmesi); tespit raporuyla saptanan araç hasarının onarımı için gerekli makul tamir süresi ve serbest piyasa koşullarına göre ikame araç için ödenmesi gereken günlük kira bedelinin ne olacağını gözeterek kazanç kaybı hesabı yapılması, davacının aracın işletilmesi nedeniyle katlanacağı amortisman vs. masraflarının da elde edeceği gelirden düşülmesi suretiyle net kazanç kaybının belirlenmesi konularında ayrıntılı, gerekçeli, denetime elverişli bir rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu biçimde eksik incelemeyle hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Kabule göre ise; davacı tarafın araç değer kaybına ilişkin 4.000,00 TL’lik talebini ıslah yoluyla 6.180,00 TL’ye yükselttiği, bu taleple ilgili 2918 sayılı KTK’nun 109/1. maddesine göre olay tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımının geçerli olduğu, davaya konu kazanın sadece maddi hasarlı kaza olduğu ve ceza zamanaşımının uygulanması ihtimalinin bulunmadığı, davalı … Loj. Ltd. Şti. vekilinin yasal süresinde ıslah edilen kısma ilişkin olarak zamanaşımı savunmasında bulunduğu hususları gözetildiğinde; araç değer kaybı talebine ilişkin ıslah edilen 2.180,00 TL’lik kısmın zamanaşımına uğradığının gözetilmeyişi de doğru değildir.”